Tlačová správa

14. decembra 2020
3 min read

Slovenskí včelári: Aj v roku 2020 sa na Slovensku opäť predáva falošný med

V roku 2020 sa na pultoch slovenských hypermarketov znova nachádza množstvo falšovaného medu s označením pôvodu ako “slovenský med“.
Niektorí spracovatelia a predajcovia siahli po náhrade slovenských medov a znova ho falšujú.
Pravého slovenského medu bude tieto Vianoce extrémne málo.
Bratislava 10. decembra 2020 - Slovenskí včelári zaznamenali v roku 2020 katastrofálne nízku úrodu medu, čo spôsobilo aj zvýšenie cien slovenských výrobcov medu. I napriek tomu sa na pultoch obchodných reťazcov nachádza značné množstvo medu s extrémne nízkou cenou nesúcich označenie pôvodu "slovenský med".

„Zmena klímy a priebeh počasia v roku 2020, najmä dlhotrvajúce daždivé a studené počasie so striedavými vysokými horúčavami, spôsobilo slovenskému včelárstvu najväčší výpadok produkcie medu za posledné tri dekády. Slovenskí včelári nemohli dodať dostatočné množstvo slovenského medu pre potreby výkupcov a spracovateľov," vysvetľuje Milan Rusnák, predseda Slovenského zväzu včelárov. Obchodné reťazce preto dopĺňajú svoje pulty medmi a izoglukózami z dovozu.

Nie je však ekonomicky možné, aby obchodné reťazce predávali med s označením pôvodu ako slovenský med na pulte za cenu nižšiu ako sú náklady na výrobu medu. Aj Slovensko tak tento rok na Vianoce postihol osud ostatných krajín Európskej únie. V roku 2020 totiž nedostatok medu a veľmi zlá národná a európska legislatíva spôsobili, že na vnútornom trhu EÚ s medom sú nerovné obchodné podmienky obchodníkov s falošnými medmi a producentmi medu.

Vzhľadom na kritickú situáciu slovenskí včelári už niekoľko rokov žiadajú o pomoc Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR. Pozorne tiež vnímajú zmeny v Zákone o neprimeraných podmienkach v obchode s potravinami, ktorý má regulovať nekalé praktiky obchodných reťazcov. Medzi tie je totiž možné zaradiť aj klamanie spotrebiteľa zavádzajúcim označením výrobkov a ich pôvodu.

Na slovenský vianočný stôl nepatrí falšovaný med!

Slovenský zväz včelárov združuje 15 200 členov s 251 000 včelstvami po celom území Slovenska. Pozostáva zo 143 základných organizácií. Okrem organizácie a podpory včelárov zabezpečuje aj vzdelávanie niekoľko stoviek detí a mladých včelárov na Slovensku.

Včelám zdar!
S úctou k Vám,
Ing. Milan Rusnák
predseda SZV